fredag 25. mars 2011

Den utrolige reisen – Kampala, Uganda

Natt til tirsdag 8.mars tok vi nattbuss fra Nairobi til Kampala. Før bussen gikk ba vi sammen om at Gud måtte føre oss trygt fram. Og du verden, at vi kom trygt fram er helt utrolig. Makan til kjøring med en sliten buss på små slitne veier. Det ble lite soving. Mye being.

Marit underveis til Kampala:

Kjære Gud! Du vet at vi bad i stad. Men jeg MÅ bare be igjen og minne deg på at du må få oss trygt til Uganda.

SAM_5393

Kampala

Uganda er mye frodigere enn Tanzania. Mye grønnere. Det ligger i hjertet av Afrika, ved siden av Kongo. Ekvator går igjennom Uganda. Kampala ligger faktisk midt på ekvator.

I Uganda har de demokrati, som i Tanzania. Men i begge landene er demokratiet en illusjon. I Uganda har de hatt den samme presidenten siden 1986. I Tanzania, som har vært selvstendig siden 1960, har bare ett parti regjert. Og landene er svært fattige, og halter etter i utvikling. Lederne derimot, er svært rike, og har utrolig mange privilegier. De sender barna sine på skoler i Amerika og Europa, og lever svært luksuriøse liv. Korrupsjon er en stor synd som vi alle må kjempe imot. Kristendom uten samfunnsengasjement er en dårlig deal. Det er fryktelig mange mennesker i verden som lider, og som dør på grunn av korrupte ledere som sløser bort ressursene og bruker pengene på seg selv. Det er faktisk helt utrolig hvor mye korrupsjon det er.

Uganda er landet den tidligere diktatoren Idi Amin styrte med jernhånd. I 1978 invaderte Idi Amin distriktet Karagwe, nord-vest i Tanzania. Han mente det burde tilhøre Uganda, siden det er mange stammegrupper i Karagwe som tildligere utvandret fra Uganda, og som fremdeles snakker et språk som ligger ganske nært Luganda (språket de snakker i Uganda). Tanzanias president Julius Nyerere tok opp kampen og jagde til slutt Idi Amin ut av Uganda. Amin flyktet til Gadafi i Libya.

Gadafi og Uganda har et nært forhold. Gadafi bidro i Ugandas krig mot Tanzania (1978-1979). Det sies at Gadafi er årlig i Uganda. Nå som det er krig i Libya påvirker det Uganda, spesielt olje- og gassmarkedet. Bensinprisene er skyhøye.

Nok om alt det negative i Uganda og øst-Afrika. Vi hadde det helt fantastisk i Kampala. Vi bodde hos Cris og Stella, som er venner av Stian og Marit. Du store min for noen koselige mennesker. Jeg er veldig glad for at jeg fikk møte dem. Mange ganger er jeg forundret over hvor mange fantastiske mennesker, individer, som finnes rundt om i verden. Oppriktig gode og hjertelige mennesker. I vesten har mange blitt veldig reserverte mot mennesker i andre deler av verden enn vår egen. Vi stoler mindre og mindre på andre mennesker. Jeg tror det er dette “frafallet” i medmenneskelighet som har gjort at jeg har fått en tendens til å generalisere når jeg snakker om noe negativt i andre kulturer. Dette gjelder ikke bare meg selv. Vi er mange som er flinke til å generalisere. Ofte virker det som om vi tror at det ikke finnes mennesker utenfor våre egne grenser som vi kan komme nær og bli gode venner med, som kan passe inn sammen med oss. Men du verden, det finnes nydelige mennesker over alt. Man må bare se litt lengre enn sine egne fordommer.

IMG_1680

Stella og Cris. Utrolig koselige, hjertelige, gjestfrie og medmenneskelige mennesker.

SAM_5279

En marabu som speider utover Lake Victoria. Marabu er en stor fugl – om jeg ikke tar feil; i storkefamilien – som holder til i Afrika. Den norske sjokoladefabrikken Freia bruker marabu-fuglen i logoen sin. Det er et ubesvart mysterium, for selv om Freia markedsfører seg som ekte helnorsk – som i “Melkesjokolade – et lite stykke Norge” – har fuglen i logoen deres fint lite med Norge å gjøre…

SAM_5294SAM_5305SAM_5369

Venstre: Fiskere padler seg ut på Victoriasjøen

Midten: Vi ble med en liten fiskebåt på tur

Høyre: Stian i solnedgang

SAM_5401SAM_5402SAM_5404

Selv om kristendom er majoritetsreligion i Uganda – den Romersk-Katolske kirke er størst – er Kampala en pluralistisk by.

Venstre og midten: To hindu-templer. De befant seg svært nær hverandre. Antakelig to forskjellige retninger innen hinduisme.

Høyre: Gadafi-moskeen. Den største moskeen i Uganda. Gadafi bygde denne som en gave til Uganda. Tilhører sunni-islam.

SAM_5387SAM_5389

Bahai-tempel. Bahai er, røfflig forklart, en syntetisk monoteistisk religion. Google det og finn ut!

Vi var i Kampala i én uke. Vi var også en tur i Entebbe, som ligger en halvtime sør-vest fra Kampala, og besøkte en dyrehage. Der fikk vi se aper, strutser, nesehorn, oter, krokodille, slanger, hyene og løve… og dromedaren.

SAM_5366SAM_5405SAM_5330

Venstre: Strutseegg. Man kan, ifølge Marit, stå på disse eggene uten at de knekker. Og man trenger bare ett for å lage omelett Smilefjes

SAM_5396

4 kommentarer:

  1. Hei!

    Fint bilde av marabuen!
    Om du liker fugler og fuglefoto ønsker jeg å tipse deg om fugleforum.no

    Det er en side for både norske og utenlandske fugler. Kanskje du ser flere spesielle fugler i afrika du kan poste der :-)

    Eget galleri og egen avdeling for identifikasjon der.

    Kikk innom: http://www.fugleforum.no

    SvarSlett
  2. Solveig K. Hansen25. mars 2011 kl. 22:41

    Den bussturen har jeg også tatt - bare motsatt vei... Fra Kampala til Nairobi.... Fantastisk tur, og med hjertet i halsen hele veien.... Forbikjøringer på veiryggen, zebraer i veibanen, ingen fartsgrenser ++++ Helt fantastisk farlig og vilt!!! Men spennende, interessant, og eventyr på høyt plan!!!! Kos dere videre:-)

    SvarSlett
  3. Hei..Jeg leser så øyet blir stort og vått ;) du er god til å skrive og det er kjempefint å lese om den fantastiske turen deres :) selvom dere har sikkert mye, mye mer å fortelle.. blir gøy å høre om når dere kommer hjem til Norge igjen :) dere var spesielt mye i våre tanker og bønner mens dere var på tur..hadde hørt om buss-kjøring i Afrika før dere reiste dit.. Ellers så er jeg veldig enig med deg i at det finnes mange herlige og koselige mennesker fra mange forskjellige steder i verden,og det er veldig bra at dere som er unge oppdager det, tror det gir et større perspektiv på livet :) Lykke til videre med Afrika-livet..Hils :) Klem fra Stians mamma.

    SvarSlett
  4. Du verden, har fugleforum.no vært inne på min blogg. Føler meg priviligert :)

    Da vet du hva jeg snakker om, Solveig :) tror vår Herre griper inn en god del på disse turene. Takk for kommentar!

    Takk for forbønn og tanker fra Norge! :) Jeg skal hilse Stian. Vi har det kjempefint!

    SvarSlett