mandag 22. november 2010

Graduation

Lørdag 20.november var det graduation for fjorårets avgangselever her på Makumira. Stian og jeg visste egentlig ikke så mye om dette. Vi visste at det skulle være graduation, men trodde at det kanskje var litt sånn som i Norge, at man får papirene, tar rektor i hånda og går ut og feirer etterpå. Men så feil kan man ta… Dette var svært høytidelig og pompøst. Det var rene Harry Potter- stemningen…

SAM_3139

Dette bildet har dere sett før hvis dere har lest de første blogginnleggene mine. Det er et av fire like bygg som står synkront rundt de to sirklene dere ser nederst (“fontenen” og den store sirkelen rundt). Her studerer man jus og “education”. Vanligvis er det stille og rolig her. Det er en del studenter som vandrer rundt fra bygg til bygg, og kanskje sitter på plenene og leser. Herlig studentstemning.

 SAM_3705

Sånn så det ut på graduationdagen. Det var tusenvis av mennesker der, og det var en over tre timers lang seremoni. Legg merke til den røde løperen og teltet den leder til…

SAM_3699

Der satt nemlig disse… Veldig viktige mennesker dette her. De liker iallefall å tro det. Joda, de er viktige. Og de er veldig opptatt av å fremheve det… På fremste rekke sitter skolesjefer, rektor for Makumira (the Provost), rektor for Tumina University (som Makumira er en del av) og andre viktigheter. På andre rekke satt blant annet de geistlige.

SAM_3727SAM_3729

SAM_3730SAM_3726

Alle Tanzanias biskoper var tilstede, fullt uniformerte (og vel så det…).

SAM_3731SAM_3732

Biskop emeritus professor Erik Vikström fra Finland. Han er lærer på Makumira. Han har vært biskop i den svensktalende delen av Finland i 24 år. Han var en av drivkreftene bak Porvoo- avtalen, det kanskje viktigste økumeniske skrittet i nord-europeisk kirkehistorie, en avtale som ble signert i 1996 nettopp i hans bispedømme og i hans tid som biskop. Stian og jeg har biskop Vikström i to missiologifag. Biskop Vikström er en utrolig hyggelig og jornær mann. Vi har vært på besøk hos ham flere ganger. Det er et privilegium å kjenne ham!

SAM_3724

Professor Joseph W. Parsalaw. Han er provost på Makumira (rektor).

SAM_3698SAM_3695

Avgangselever. Det var tre forskjellige farger på graduantene, alt etter hvilket fakultet de graduerte fra. Akkurat som på Galtvort. Graduantene på bildet til venstre, i rødt og grønt, har studert jus. Til høyre; teologi.

SAM_3717SAM_3719

Mannen i rødt på dette bildet var den eneste som graduerte i Ph.D. (doktorgrad)

SAM_3720

Business, business, business. Man kan gjøre penger på alt mulig her i landet. Her ser vi en av måtene. Noen smartinger har kjøpt seg digitalt kamera og bildeprinter. De løper rundt som paprazzier og tar bilder av graduantene (og andre folk), springer til bilen sin der de framkaller bildene, og selger dem etterpå. Det er helt vanlig her. Helt normalt. De legger ut bildene på plenen slik at folk kan komme og lete etter bilder av seg selv.

SAM_3714

Stian og vår venn William. Stian har knekket kleskoden her.

Det skjer veldig mye her for tiden. Vi er stadig på farten. Det er veldig spennende å være her, og veldig lærerikt. Ja, man lærer utrolig mye. Man lærer selvfølgelig om Afrika; afrikansk kultur, samfunn, mennesker, tanker osv… Man lærer også mye om norsk kultur, for man får satt den så ettertrykkelig i perspektiv. Det er jo slik det er. Et fjell ser man ikke skikkelig før man kommer på god avstand. Mest av alt lærer man om seg selv. Man får mange utfordringer med seg selv her, spesielt i møte med andre mennesker. Andre personer. “It’s lifechanging in a way we could never predict.” Man må være veldig til stede hele tiden. Derfor blir det lite tid på internett. Dessuten er internett veldig ustabilt her.

Håper alt står bra til med fedrelandet!

See ya!

5 kommentarer:

  1. Hei! Blir det en lignende graduation når dere er ferdig også ? Da burde vi jo komme å oppleve det :)Flott at du tar deg tid til å fortelle og legge inn bilder, så vi kan følge med her i det kalde nord.. Hils Stian, han ser virkelig flott og oppdressa ut :) Hilsen Sylvie, mamma'n til Stian.

    SvarSlett
  2. For noen fantastiske hodeplagg!!! litt av et vindfang i noen av disse! Hadde ikke vært særlig praktisk på Lista, nei... Jeg likte godt den til rektoren,-den flate lilla, kan du skaffe meg en sånn? Og så likte vi at det var mye rosa og mye glam (Åshild), vi gleder oss til du blir en av disse med rosa sløyfe på. Sant og si lo jeg så tårene trillet (igjen - (slik at mine kolleger kom inn på kontoret og lurte på hva som var så morsomt en helt vanlig barnevernstirsdag)av disse morsomme kostymene som disse viktige menneskene får seg til å ha på seg... Det må være en helt utrolig reise i den sosialantropoliske delen av deg som jeg vet du digger og som jeg misunner...jeg gleder meg til neste kapittel!! hilse Stian (håper du var like kjekk som han på den store festen) Knuseklem fra mor

    SvarSlett
  3. Hvor langt er et "økumenisk skritt"?...

    SvarSlett
  4. Hei! :)
    Sylvie: Det blir nok ikke noe graduation på Stian og meg. Da må vi enten være her til september/oktober, eller reise ned hit i september/oktober.
    Stian var veldig fin og oppdressa. Dere har gjort en veldig god jobb med ham ;)
    Mor: Selvfølgelig! :)
    Arne: Haha!! :p

    SvarSlett
  5. Hei igjen.. kanskje litt lenge å være der til oktober.. selvom dere trives godt, så kaller vel skolestart her hjemme..Virker som dere trives godt sammen også, ihvertfall kjekt for en mamma her hjemme at Stian har med seg en "sekretær" :)

    SvarSlett